Craniosacraal therapieCraniosacraal therapie
Wat is Craniosacraal therapie


Craniosacraal therapie, ook kort Cranio genoemd, is een lichaamsgerichte therapievorm ontwikkelt uit de osteopathie. De behandeling richt zich op ons zelf herstellend/genezend vermogen en het bindweefsel. Vanwege de bijzondere eigenschappen van ons bindweefsel kunnen zowel lichamelijke, als ook emotionele en energetische klachten behandeld worden. Bindweefsel bevindt zich namelijk overal in ons lichaam. De naam zegt het al, het bindt het weefsel, steunt, beschermt, voedt en zorgt voor de lokale communicatie van het weefsel met zijn omgeving. Tevens kan het lichamelijke en emotionele spanningen door stress en trauma´s opslaan. Vaak hebben wij zelf niet in de gate dat ons lichaam dit doet. Als dit te veel gebeurt, te lang duurt en niet los gelaat wordt, kunnen hieruit alle mogelijke klachten ontstaan. Bindweefsel heeft dus invloed op alle systemen in ons lichaam. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het zenuwstelsel, hormoonsysteem, hart-long-systeem, spijsvertering en bewegingsapparaat zoals spieren en gewrichten. 


Bij Craniosacraal therapie gaat het ook om bewustwording, loslaten, ontwikkeling van jezelf en weer in contact & verbinding komen met jezelf.
De behandeling


Mijn behandeling bestaat uit zachte aanrakingen met mijn handen. Hierdoor kan ik spanningen en blokkades in jouw lichaam opsporen en deze helpen los te laten. Lichamelijke sensaties die je kunt waarnemen tijdens de behandeling zijn warmte of kou, tintelingen, trekjes, spanning of ontspanning. Soms komen er beelden of herinneringen naar boven, die samen kunnen gaan met emoties. Ik begeleid jou hierin. Dit kan zowel verbaal als ook non-verbaal.


Voor de behandeling is het handig om gemakkelijk zittende kleding aan te doen.
Indicaties


Lichamelijke en emotionele indicaties voor Craniosacraal therapie kunnen zijn:

- alle vormen van stress gerelateerde klachten

- ondersteuning bij bewustwordings-/ontwikkelingsprocessen

- overprikkeling bij HSP

- burn-out

- vermoeidheid

- slaapproblemen

- onrust

- concentratieproblemen

- angsten

- rouw- en traumaverwerking

- hoofdpijnklachten

- tinnitus (oorsuizen)

- duizeligheid/evenwichtsproblemen

- chronische nek-/rugklachten

- post COVID klachtenStaat je klacht er niet bij of heb je nog vragen, neem gerust contact met mij op.


Overigens hoeft men geen klachten te hebben om voor Craniosacraal therapie te kiezen. Ook gezonde mensen ervaren na een behandeling vaak diepe rust, zijn dichter bij zichzelf en hebben meer energie.
Vergoedingen


Craniosacraal therapie valt bij de meeste zorgverzekeringen onder "alternatieve of complementaire geneeswijze/zorg" of "beweegzorg" en wordt geheel of

deels vergoed. Daarom adviseer ik je om vóór de eerste behandeling contact op te nemen met jouw zorgverzekering. Een verwijsbrief heb je niet nodig. Je ontvangt na de behandeling de factuur, die je via pin direct kunt betalen. De factuur kun je declareren bij jouw zorgverzekering.

Op www.zorgwijzer.nl vind je een overzicht van vergoedingen van alle zorgverzekeringen.


Ik sta ingeschreven bij de beroepsvereniging VBAG en het kwaliteitsregister RBCZ. In het contact met mijn patiënten gelden de bepalingen, beroepscode en klacht- en tuchtregeling van de VBAG en RBCZ.


Meer informatie vindt je op volgende sites: www.rbcz.nu, www.vbag.nl, www.upledger.nl