Craniosacraal therapieCraniosacraal therapie
Wat is craniosacraal therapie


Craniosacraal therapie is een lichaamsgerichte therapievorm, ontwikkelt vanuit de osteopathie. De mens - zijn lichaam, geest en emoties - wordt daarbij als eenheid gezien. Door zachte aanraking wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam aangesproken en ontspant het bindweefsel (= fascie) en het craniosacraal systeem. 


Craniosacraal therapie staat met name voor bewustwording en vaak de behoefte om los te willen laten. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel. Daardoor ontstaat er weer ruimte voor ontwikkeling en dat wat voor jou belangrijk is in je leven.
Wat is het craniosacraal systeem


Het craniosacrale systeem bestaat uit onze hersenen, ruggenmerg en de botstructuren die daar omheen zitten (schedel en wervelkolom). Samen met vliezen en vocht (liquor) vormt het een semigesloten systeem. Binnen dit systeem vindt de productie en afvoer plaats van het vocht en uit zich in een ritme, ook wel craniosacraal ritme genoemd. Dit ritme verspreidt zich via de fascie over het hele lichaam. Raakt dit craniosacraal systeem uit balans, veroorzaakt het niet alleen klachten binnen dit systeem maar heeft ook invloed op de fascie elders in het lichaam.
De fascie (= bindweefsel)


Alle structuren in ons lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door de fascie. Fascie vind je dus overal in je lichaam zoals bijvoorbeeld in en om de hersenen, organen, spieren, botten, zenuwen en bloedvaten. Het verbind niet alleen alles met elkaar, maar heeft vooral een steunende, beschermende en verzorgende functie en zorgt daarnaast ook voor beweeglijkheid. Daardoor heeft het, samen met het craniosacraal systeem, ook invloed op de functie van andere systemen in ons lichaam, zoals bijvoorbeeld het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren), zenuwstelsel, hormoonsysteem, vaatsysteem, lymfatisch systeem, hart en longen.
De behandeling


Mijn behandeling bestaat uit zachte aanrakingen met mijn handen. Hierdoor kan ik spanningen en blokkades in jouw lichaam opsporen en deze helpen los te laten. Lichamelijke sensaties die je kunt waarnemen tijdens de behandeling zijn warmte of kou, tintelingen, trekjes, spanning of ontspanning. Soms komen er beelden of herinneringen naar boven, die samen kunnen gaan met loskomen van emoties zoals bijvoorbeeld verdriet, boosheid, pijn of blijdschap. Ik begeleid jou hierin. Dit kan zowel verbaal als ook non-verbaal.


Tijdens een craniosacraal behandeling hou je je kleding aan. Het is dus handig om gemakkelijk zittende kleding aan te trekken waar jij je lekker in voelt.
Indicaties


Lichamelijke en emotionele indicaties voor craniosacraal therapie bij volwassenen kunnen zijn:

- stress gerelateerde klachten

- burn-out

- spanningsklachten

- vermoeidheid

- slapeloosheid

- onrust

- angsten

- rouwverwerking

- traumaverwerking

- hoofdpijnklachten

- tinnitus (oorsuizen)

- duizeligheid

- kaakklachten

- chronische nek-/rugklachten


Staat je klacht er niet bij of heb je nog vragen, neem gerust contact met mij op.


Overigens hoeft men geen klachten te hebben om voor craniosacraal therapie te kiezen. Ook gezonde mensen ervaren na een behandeling vaak diepe rust, zijn dichter bij zichzelf en hebben meer energie.
Tarieven


Cranio intake en eerste consult (90 minuten)                  95,- €

Cranio vervolgconsult (60 minuten)                                 75,- €

Cranio verlengt vervolgconsult (90 minuten)                   95,- €


Craniosacraal therapie valt bij de meeste zorgverzekeringen onder "alternatieve of complementaire geneeswijze/zorg" of "beweegzorg" en wordt geheel of

deels vergoed. Daarom adviseer ik je om voor de eerste behandeling contact op te nemen met jouw zorgverzekering. Een verwijsbrief heb je niet nodig. Je ontvangt na de behandeling de factuur, die je via pin direct kunt betalen. De factuur kun je declareren bij jouw zorgverzekering.

Op www.zorgwijzer.nl vind je een overzicht van vergoedingen van alle zorgverzekeringen.Ik sta ingeschreven bij het RCN register (Register Craniosacraal therapie Nederland) en voldoe aan alle eisen voor bij- en nascholingen.Voor meer informatie over craniosacraal therapie, kun je ook op volgende sites terecht:

www.register-rcn.nl

www.upledger.nl

(Bron: syllabus CST I + II van 2014 en de folder van Upleder Instituut Nederland)
Copyright © 2017-2020  Praktijk Je Natuurlijke Kracht